Priča o kavi
• pronađena je u Etiopiji u 9. st. kad su pastiri uočili da su ovce živahnije nakon što pojedu bobice kave
• iz Etiopije se proširila na Egipat i Jemen, a do 15. st. stigla je i u Perziju, Tursku i Sjevernu Ameriku
• dovezena je u Europu, gdje je postala popularna u 17. st.
• Nizozemci su bili prvi koji su je na veliko uvozili te prokrijumčarili sjeme kave jer je njegov izvoz bio zabranjen
• najveći proizvođač je Brazil
• druga najvrjednija roba na svjetskom tržištu, odmah iza nafte
• bobice kave se prže i tako dobivaju karakterističan okus i postaju tamnije uslijed karamelizacije šećera
• dvije su glavne vrste kave: arabica i robusta
• arabica je starija, boljeg okusa, tradicionalno nazvana po luci iz koje se izvozi (Mocha iz Jemena, Java iz Indonezije)
• robusta sadrži više kofeina, uzgaja se na područjima na kojima arabica ne uspijeva, koristi se kao jeftinija zamjena za arabicu, ima gorko-kiseli okus, pa se nikad ne koristi sama, već se miješa s arabicom